Allmänt Nyheter 

Fler julklappsinköpare väljer secondhand

Julstressen frodas på Asces och bland butikerna i city. Men många Jönköpingsbor väljer att införskaffa sina julklappar i stadens secondhandbutiker.

Handelns utredningsinstitut (HUI) utsåg tidigare i år det återvunna plagget till årets julklapp. Susanne Tallåker, som jobbar på secondhandbutiken Myrorna i Jönköping säger att detta är något som märks tydligt. De senaste veckorna har Myrorna fått in mycket mer varor än vanligt, och försäljningen har varit större än tidigare jular.

Men det är inte bara under julen som det ökande intresset av återvunna varor märks av. Fler och fler väljer att handla secondhand även under resten av året. Ett ökat miljötänk bland landets konsumenter kan vara en orsak till detta.

– Vår försäljning har ökat väldigt mycket under de senaste tre åren. Jag tror att det beror på att fler och fler människor, inte minst ungdomar, blir medvetna om vad en för hög produktion och konsumtion av varor gör med vår planet, säger Susanne.

Den ökade omsättningen för secondhandbutikerna resulterar dessutom i att de kan skänka mer pengar till människor i nöd, inte minst under juletid.

Rebecka Borrespång

Related posts