Nyheter Sport 

Från fotbollstalang till personalvetare

Alltför många unga, talangfulla, människor tvingas sluta i förtid i sina respektive sporter. Ifrån fotboll till handboll och innebandy så förekommer knäskador alltför ofta. En liten enkel rörelse som blir fel i en situation, som du som idrottsman eller kvinna gjort hundratals gånger, kan förstöra hela din framtida karriär och ge men för livet. Eric skadade sitt knä första gången under tonåren och fick operera knäskålen. Efter det tog hans drömmar om en fotbollskarriär slut.

Eric, 25 år gammal, studerar personalvetarprogrammet på Jönköping University. Han sitter med ett leende på läpparna med sina kompisar på fiket och pratar om deras tentor som kommer framöver. Allting är frid och fröjd, även om man ser att Eric masserar sitt knä och grimaserar då och då. Hans första operation var för 9 år sen. Sen dess har knät inte riktigt fungerat som det ska.

Eric, som var en otroligt duktig back i fotboll under sin uppväxt, fick snabbt ögonen på sig efter att hans lag spelade Gothia Cup iGöteborg. Ungdomslag från Superettan ville att han skulle komma och provträna, och fotbollen var ju allt som Eric ville hålla på med. Spelare som Cannavaro, Maldini och Desailly var dem största förebilderna när lagkompisarna ville vara som Ronaldo eller Zlatan.

Tiden gick och Eric gick på provträningar för några olika lag och framtiden såg ljus ut inför valet av gymnasium. Flera av lagen hade samarbete med skolor så att han kunde läsa specialutformade program så att han kunde kombinera fotboll med studier. Men sen en solig juni kväll så small det till i knät. Laget övade frisparkar och Erics knä gick sönder på ett av de värsta sätten mankan tänka sig.

”Det slog sönder knäskål, lårben och allt brosk där emellan…”

Efter första operationen var han liggandes under ett par månader och ville inget annat än att springa ut på fotbollsplanen igen. Men kroppen har sina begränsningar och efter ett tag förstod han att det var slut. Erics lutade med fotboll, han fortsatte träna, men inte längre på samma sätt, inte samma intensitet. Istället tänkte han bara på en akademisk framtid.

”Jag fick ju men efteråt då diverse olika knäskålsbitar började trilla av så dem fick operera en tredje gång för att blåsa ut fler benflisor och det brosket som var kvar.”

Knäskador är alldeles för vanligt idag, speciellt inom fotbollen. Tyvärr finns det inte jättemycket man kan göra åt situationen då de vanligaste skadorna framkommer på grund av överbelastning i knäna. Men man undrar hur många talanger det finns ute i världen som har varit tvungna att, precis som Eric, att avsluta sin ringa karriär på grund av sina knäskador. Eric, som tur är, är nu tre operationer senare glad ändå och känner att han har funnit sitt rätta kall som personalvetare.

Lucas Axelsson

Related posts