Allmänt Lokalt Nyheter 

Studentlivet i Jönköping

Det är sensommar i Jönköping och solen ligger över hälsoparken. Tretusen nya studenter har kommit till högskolan och ska påbörja sina studier. Värmen över parken är tryckande och det ligger nästan som ett moln över skolan. Studenterna väntar förväntansfullt på att Kickoffen ska starta. Musiken börjar spelas, gräset blir platt av all dans och det är leenden på varje ansikte. Välkommen till studentlivet.

Studentlivet kan definieras på många olika sätt beroende på vem du frågar. Vissa kan se det som 3-5 år av stress och pluggande medan andra kan se det som en lång fest utan slut. Men det beror självklart helt på hur du spenderar din studietid. Vissa väljer att jobba extra för att få in lite mer pengar utöver CSN lånet och vissa engagerar sig studiesocialt på sin högskola. Just den studiesociala biten är någonting som Jönköping University har anammat och du kan engagera dig i alltmöjligt på campus. Vill du göra podcast kan du bli medlem i Radio K eller vill du spela någon sport så kan du bli medlem i JUSA. Sedan finns det dom som går med i sexmästerier på högskolan. Dessa sexmästerister anordnar lite olika event på campus som sittningar, olika turneringar och det största eventet; insparken.

Dessa sexmästerier jobbar ideellt för skolan och anordnar olika studiesociala aktiviteter under läsåren. Att vara med i en sådan grupp innebär ett stort ansvar men också en hel del jobb. Jobbet de gör är för andra studenter på skolan men det är något som inte alltid syns. Det är månader av planering för insparken och inför sittningar kan de lägga hela dagar på att bara planera och träna för att allt ska bli så bra som möjligt.

Bilden av sexmästerister är inte den bästa hos vissa studenter. Enligt vissa studenter som är engagerade studiesocialt handlar det helt enkelt en missuppfattad bild man får som utomstående, om vad man faktiskt gör när man är med i ett sexmästeri och vad studentlivet faktiskt innebär. Roberto Cerqueira, före detta sexmästerist från JTH och även före detta anställd hos studentkåren i Jönköping, tror att den största missuppfattningen är ”kröka stöka mentaliteten”.

Jag tror det är den här kröka stöka mentaliteten som folk är fast vid. Att så fort det handlar om studentliv och så fort det är fest så är det kröka stöka utan sans eller reson men det är så jäkla fel.

Roberto Cerqueira tror att bilden på studentlivet och av sexmästerister är fel.

Roberto själv förklarar jobbet som sexmästerist som att förmedla glädje till studenterna och att faktiskt skapa ett ordentligt studentliv utanför studierna. Men inte bara därför utan även för studenters välmående överlag. Han anser att de studiesociala aktiviteterna som sittningar och till exempel tacokvällar på studentkaféet Rio bidrar till ett skönt avbrott i tentaplugg som ofta kan innebära både stress och depression.

För många kan första dagen på högskolan vara någonting nervöst, skrämmande och ångestfyllt. Många nya människor, ansikten och intryck kommer på kort tid lite från ingenstans. Mitt upp i lägenhetssökande och flyttar fram och tillbaka vill Jönköping University att alla nya studenter ska känna sig välkomna till sitt nya hem för de kommande åren. Därför arrangeras det en inspark, eller kickoff, för alla nya studenter varje år som pågår i två veckor.

I grunden är det Studentkåren på Jönköping University som anordnar insparken men genomförandet av kickoffen för de olika fackhögskolorna delegeras ut till fem olika sexmästerier. Hi-Life (JTH), Sexkreation (JIBS), Cellskapet (Hälsohögskolan), Blue Crew och Ped Sex Park (HLK) ansvarar för planerandet och genomförandet av Kickoffen för sina fackhögskolor för att studenter ska känna sig välkomna. Under dessa två veckor får studenterna se campus, staden och delta i olika aktiviteter varje dag. På så vis kan nya studenter träffa nya vänner eller kanske till och med hitta en bostad om de inte redan gjort det. Planerandet tar månader för dessa sexmästerier och allt för att studenter ska få en så bra start på sitt studieliv som möjligt.

Men studentlivet kan som sagt ses på olika sätt och det kanske inte är för alla. Vissa kanske förväntade sig mer till en början om vad det faktiskt innebar att börja på högskola. Jag träffade Simon Nilsson och Hilding Herrström som precis är klara med sin första termin på HR-programmet. Dom har en helt annan bild av studentlivet.

Hur ser ni på studentlivet nu efter en termin?

-Det är svårt, det har väl varit sådär…man är ganska besviken, säger Simon.

-Ja, jag hade ju tänkt det här med insparken att det skulle vara skitroligt men det var ju två veckor totalt misslyckande, säger Hilding.

I grund och botten ser sexmästerister själva att deras jobb handlar om att hjälpa andra att få ut så mycket som möjligt ur sina studentliv. Vissa kanske är besvikna för att de har höga förväntningar på studentlivet medan andra gör allt för att se till att dessa förväntningar möts. Från att få nya studenter  att känna sig välkomna till att hjälpa studenter  att få ett break i tentaplugget. Men jobbet görs även om vissa blir besvikna, utan att få någon tacksamhet eller betalning. Det är svårt att se hur synen från dessa studenter kan bli så annorlunda mellan personer som får uppleva i princip identiska saker. Förväntningarna kan ställa till det rejält om man har hört att det ska vara en treårig fest när det egentligen kan vara ett ytterligare steg i livet. Studentlivet går verkligen att definiera på olika sätt beroende på vem du frågar.

Intervju med före detta sexmästerist Roberto Cerqueira om jobbet som sexmästerist och om studentlivet.
Lucas Axelsson

Related posts