Krönika: Nu är slutet nära!

12 månader ago John Fellbo Kommentarer inaktiverade för Krönika: Nu är slutet nära!

Så länge jag kan minnas har Star Wars varit en del av mitt liv men på onsdag tar sagan slut. Det började när jag var i fyraårsåldern och såg ett lasersvärd för första gången, ingenting hade ju någonsin varit så fascinerande och coolt innan. Då var det den så kallade prequel-triologin som gällde, att det var mycket sittande och pratande gjorde ju ingenting eftersom att man aldrig var långt ifrån en lasersvärdsfajt.

Jag blev äldre och började förstå mer och mer. De tre första filmerna, i kronologisk ordning, blev märkbart tråkigare och det fina i de äldre lite smutsigare och inte lika stiliserade filmerna favoriserades.  Kreativiteten som behövdes för att ens möjliggöra de filmerna är häpnadsväckande, problem uppstod men på något sätt, utan teknologin som finns idag, löste man det. Orginaltriologin av Star Wars är den ultimata sagan om gott och ont. Det är en berättelse om familj och om hur man aldrig ska ge upp på någon.

The Rise Of Skywalker har premiär på onsdag.

2012 köpte Disney rättigheterna till Lucasfilm av George Lucas och sedan dess har de pumpat ut fyra filmer varav två som tillhör det som nu blir en nio filmer lång serie. Av dessa har reaktionerna varit minst sagt blandade, om vi håller oss till ”Saga-filmerna” så fick ”The Force Awakens” kritik för att vara för lik ”A New Hope” medan ”The Last Jedi” kritiserades för att inte ta Star Wars på allvar. Till det vill jag bara säga att det är EN FILM, oavsett om man gillar eller ogillar den nya triologin så förstör den inte din barndom.

Själv är jag ett stort fan av både ”The Force Awakens” och ”The Last Jedi” men förstår folk som ogillar någon av dem. Det är inga perfekta filmer, långt ifrån men för mig har filmerna den rätta känslan och det räcker. Det är inte längre det perfekta och kliniskt rena universumet som prequel-triologin visade. Det är inte heller lika svart eller vitt som orginaltriologin utan de vågar utforska de lite mer gråa delarna av galaxen långt, långt borta.

På onsdag kommer den sista filmen i sagan ”The Rise Of Skywalker” och jag kommer sitta i min stol på biografen klockan 10.00 lika spänd som de två tidigare gångerna. Vad som väntar är oklart eftersom att det åtta filmers uppbyggnad att ta hänsyn till när de nu knyter ihop säcken. Men inte kan de väl slå ”Game of Thrones” i ovärdigt avslut va?

John Fellbo on EmailJohn Fellbo on InstagramJohn Fellbo on Twitter
John Fellbo
Journalist