Första testet för nya gänget

11 månader ago Simon Nyman Kommentarer inaktiverade för Första testet för nya gänget

Nästa vecka är det dags för årets första inspark. Nya studenter från hela världen kommer till Jönköping för att studera, och de kommer att få ett varmt välkomnande av de olika organisationerna på Jönköping University.

Sexmästerierna på JU har fått nya medlemmar som är mer taggade än någonsin på att visa vad de går för. Jag träffade Oliver Eriksson, ny vice ordförande i Blue Crew, det ena sexmästeriet på Högskolan för lärande- och kommunikation. Oliver förklarar att det just nu pågår en så kallad “pre kick-off” som håller på i några dagar innan den riktiga insparken börjar.

– Nästa vecka börjar den riktiga insparken. Då är alla skolor involverade, men eftersom både Jönköping International Business School och Jönköpings Tekniska Högskola (JIBS och JTH) får fler studenter än de andra skolorna kommer deras studenter tidigare. Så, deras inspark börjar nu och vi som inte har fått några studenter än är mest med och träffar både de nya studenterna och de nya medlemmarna i de olika sexmästerierna. Vi kommer ju att samarbeta med dem under ett helt år så det är både bra och väldigt kul att lära känna dem nu.

Oliver menar att en inspark handlar om att välkomna de nya studenterna och visa dem vad studentlivet handlar om, utöver allt plugg. Under insparken sker det en rad olika event som kommer att ske på olika platser runt om i staden.

– Vi har olika temadagar på Akademien, som är Jönköpings egna studentklubb. Sen har alla sexmästerier varsin dag som de själva ska hålla i, men då får man hjälp av de andra skolorna också. Vårt event heter Night Mission och det hålls på Akademien. Då får man gå runt på klubben och göra olika uppdrag som sedan genererar i poäng beroende på hur bra laget gjort ifrån sig. 

Tävlingarna engagerar

Det är alltså olika lag som tävlar mot varandra under insparken. Dessa lag är indelade efter vilken skola man går på, något som görs för att man ska lära känna sina nya klasskamrater och för att träffa människor som inte går på samma skola som en själv. Det handlar om att skapa en gemenskap så att man som ny student känner en trygghet när skolan börjar på riktigt efter insparken. Tack vare denna inspark får studenterna nya kontakter och kompisar som är otroligt viktigt, speciellt när man kommer till ett främmande land.

– Allting går egentligen ut på att man ska lära känna nytt folk och se staden och skolan och sådant. Men, det är enklare att vara taggad om det är tävlingar. Vinnarna av hela insparken får pris och får gå upp på scen till exempel. Jag minns att det gjorde min inspark extra rolig och det är något som har varit tradition i många år, säger Oliver.

På HLK finns ett internationellt utskott, Kosmo. De finns till för att hjälpa de internationella studenterna att känna sig trygga. De ska fungera lite som en trygg punkt för alla som kommer utifrån och inte känner till så mycket om Sverige. Kosmo kommer även att vara med på Night Mission som Blue Crew anordnar så att de nya studenterna får ett ansikte på medlemmarna och lär känna dem.

´´ Det kan vara tufft att komma från till exempel Mexiko till Sverige. Förra året var det många nya studenter som kom just därifrån och det är förstås en himla omställning. Men, det är ju därför vi har en inspark. Så att folk ska ha kul och även lära känna personer från hela världen. ´´

Idag, torsdag 9/1 är första dagen med de nya studenterna och sexmästerierna har anordnat en “Pub crawl” dagen till ära. Det innebär att alla sexmästerier håller till på varsin bar i Jönköping, och de olika fadderlagen går från bar till bar för att träffa alla människor och ha en rolig första kväll i staden.

– Det handlar inte om att bli jättefull eller dricka så mycket som möjligt utan det handlar om en trevlig kväll där man kan släppa all nervositet och bara ha en grym kväll. Det finns biljard, dart och shuffleboard som man kan spela mot eller med varandra, och bara det lilla tävlingsmomentet kan vara det som gör att man släpper loss lite. Dessutom får de träffa oss som håller i hela insparken vilket vi känner är viktigt.

Insparken håller på i en vecka och avslutas med en slutsittning som de olika sexmästerierna håller i. Sittningen hålls i Campus arena och det kommer bjudas på mat, spex och dans. En bra avslutning på en härlig inspark, med andra ord. Ett annat event som bjuder på underhållning är Campus quest. Då får de olika fadderlagen gå till olika stationer på skolans område och göra utmaningar, ungefär som Night mission. Det som skiljer eventen åt är att alla lagen får framföra sina danser, som de fått träna på under veckan. Vinnarna får sedan dansa sin dans igen samtidigt som hela arenan hejar på. 

Nytt folk som styr

Då skolornas sexmästerier har olika budgetar går det att be om spons från olika företag runt om i Jönköping. Det kan vara allt från olika drycker till mackor, allt för att studenterna ska hålla energin uppe. Dessutom har de fått rabatt på de olika barerna som de ska vara utplacerade på senare ikväll.

Detta är det första riktiga uppdraget för Blue Crew 20, och det känner Oliver och hans medlemmar av. Nu är det bara de kvar efter att den tidigare årgången gått av. Vårinsparken kräver inte månader av planering, som höstinsparken gör, men det är ett litet test för att se så allting fungerar. Dessutom är det en bra första uppgift som gör att de lär sig vad som behöver göras. Under våren väntar fler event, som till exempel två sittningar. 

– Det har varit en omställning för oss, men jag känner att vi kommer klara det. Vi började lite smått med vårinsparken innan julen och fick hjälp av de gamla medlemmarna. Det som är lite jobbigt är att vi är själva, det tar tid att vänja sig vid det. Vi är ansiktet utåt för Blue Crew nu, och även för HLK, men vi vet att vi alltid kan fråga Blue Crew 19 när vi kört fast eller liknande, och det är en otrolig trygghet.

Blue Crew 19 tillsammans med Blue Crew 20 efter deras gemensamma sittning som tog plats i november.

Simon Nyman