KULTUR LOKALT 

RadioK Bryr Sig – minst lika mycket även i år

Det finns en del saker som är konstanta under en svensk decembermånad mer än Julen själv – och inom det faller såklart Musikhjälpen. Sedan 2008 har detta evenemang funnits, alltid med olika teman där målet är att samla in pengar till välgörande ändamål. RadioK, ett studiesocialt utskott på Jönköping University, har sen sina tidiga dagar haft ett evenemang kopplat till musikhjälpen. ”RadioK Bryr Sig” fortlöper även i år, trots Corona, för att upplysa och samla in pengar till årets ämne ”ingen ska lämnas utan vård”.

Högskolan för Lärande och Kommunikation vid JU ekar relativt tomt denna gråa tisdagseftermiddag i december. Det lilla ljud som jag hör kommer från lokalens södra del. Jag går igenom de tomma korridorerna, förbi den tomma studentmatsalen med tysta mikrovågsugnar, för att sedan se ett upplyst rum med ett stort glasfönster. Där inne ser jag en radiostudio, julpyntad och färgglad, med tre av dess medlemmar som sitter och surrar framför sina respektive mikrofoner.

Jag möts av utskottets ordförande utanför studion, Roberto Cerquira, just vid detta fönster. Med ett stort leende tar han emot mig och vi börjar snacka.

– Årets tema är att ”ingen ska lämnas utan vård”… det är något som musikhjälpen tycker och vi andra [RadioK] att det ska va en mänsklig rättighet, säger Roberto.

Han fortsätter med att förklara att RadioK brukar se väldigt annorlunda ut egentligen, men med tanke på de rådande omständigheterna måste eventets delsegment kortas ner. Trots detta märker jag på honom att engagemanget är minst lika stort – om inte större i år.

– Där vi står just nu hade det varit en scen, och vi hade kunnat ha lite evenemang på scenen och lite talare där, lite talarsoffa sådär. Men i år har vi valt att köra helt digitalt, på grund av den rådande pandemin, vilket gör att vi får ett upplägg mycket mer likt Musikhjälpen, förklarar Roberto.

Musikhjälpen själva brukar sitta i sin egen glasbur mitt i någon utvald stadskärna varje år, något som Roberto jämför med årets ”set up” av RadioK. Roberto fortsätter med att berätta att fokuset får vara på styrelsen själva mer i år, men fram emot detta extremt.

Slutligen frågar jag Roberto hur de samlar in pengarna genom sitt evenemang.

– Det vi gör är att sälja patches, vi har opersonliga ”triggers”. Vi har även personliga ”triggers”, så när vi kommer över 3000 kr till exempel gör vi nått dumt, nån av oss, och så lägger vi ut det på sociala medier. Vill man se oss skämma ut oss kan man absolut donera pengar.

Swish-numret för RKBS är: 076-58 66 195

Oliver Eriksson
Mediestudent och skribent

Related posts