SPORT 

Halvleks koll på Premier League

Nu har första halvleken av denna speciella Premier League säsongen spelats. Hittills har ligan varit full av flera överraskningar i både spelare och lag. Många har presterat betydligt bättre än förväntat men flera ligger långt under förväntningarna.

Att detta är en speciell säsong av Premier League är inget som kan diskuteras. Tomma läktare där fansens sånger har ersatts av ljudklipp från tidigare matcher, uppskjutna matcher på grund den pågående pandemin och så många skrällresultat att det är svårt att komma ihåg alla. Innan säsongen började var det de vanliga topp sex klubbarna som låg i toppen av de flestas gissningar på hur ligan skulle sluta. I jämförelse med hur ligan har slutat de senaste säsongerna med Manchester City eller Liverpool överlägset i toppen så är det en fräsch vind att se att ligatiteln skulle kunna hamna i flera oväntade händer. Dock kommer ligatiteln troligtvis hamna hos Manchester City eller Liverpool. Men som ligan ser ut idag skulle den likaväl kunna hamna hos Manchester United, Tottenham, Leicester, Everton, Southampton eller till och med Aston Villa som riskerade att åka ut förra säsongen. Det är klart att de större lagen bland de tidigare nämnda har en större chans att lyfta pokalen i slutet av säsongen då det generellt är så det slutar men om man går på poängen så finns möjligheten för en stor skräll. Men om man ser till hur lagen spelar så ser det ut att bli lagen Manchester City, Liverpool, Manchester United och Tottenham i den ordningen som kommer knipa topp 4 placeringarna. Om det inte skulle vara så att Uniteds Bruno Fernandes skulle bli skadad då han bär hela laget på sina axlar just nu, då ser det ut som Leicester tar den sista Champions League platsen. Samma sak skulle kunna sägas om Tottenham om Harry Kane skulle bli skadad men de har visat att de kan vinna matcher utan han förut. Men skulle både Son Heung-min och Harry Kane bli skadade samtidigt så kommer Tottenham sakna en målgörare då duon står för 75% av Tottenhams mål denna säsong.

Men för att det ska finnas en topp måste det även finnas en botten. De lag som ligger under sträcket just nu är Sheffield United, West Brom och Fulham. Strax över dem hittar vi även Brighton och Burnley. Jag frågar Sportbladets expert Andreas Käck vilka han tror kommer hålla sig kvar i det prestigefyllda Premier League.

Sheffield United och West Brom åker ur – tveklöst. Tycker Fulham är något på spåren nu och känslan är att Scott Parkers mannar reder ut detta. Är mer orolig för Graham Potters Brighton som visserligen spelar en frejdig fotboll, men som inte får ut något av det.

Sheffield United som förra säsongen var med och slogs om Europaplatser ser ut att gå emot en historiskt dålig säsong med endast två poäng efter 17 matcher. I denna takt skulle de bli det sämsta laget i Premier Leagues historia och ta Derbys rekord på 11 poäng efter en hel säsong. Strax över dem har vi West Brom på åtta poäng efter 17 matcher. Sedan är det Fulham och Brighton som båda har spelidéer men bara inte kan få till resultaten. Vem av de två som kniper den sjuttonde platsen och får stanna kvar i ligan kommer vara svårt att gissa men skulle jag gissa blir det Brighton. Där finns en balans i spelet medan Fulham saknar det och kan spela framåt men är helt fruktansvärda när det kommer till försvarsspelet.

Ralph Hasenhüttls känslostorm och Jack Grealish

Men finns det några ögonblick som sticker ut denna säsong? Jag frågar återigen Andreas om han har ett favoritögonblick.

Ralph Hasenhüttls känslostorm efter 1–0-segern mot Liverpool på Anfield var fin, men jag säger ändå alla (!) ögonblick med Jack Grealish denna säsong. Jag håller honom – på fullaste allvar – som ligans bäste spelare just nu, väl medveten om att Kevin De Bruyne, Bruno Fernandes och Mohamed Salah alltjämt existerar.”

Callum Wilson, Pierre Emile Højbjerg, Diego Jota och Rúben Dias

När det kommer till nya spelare till trupperna så var det flera klubbar som spenderade stort även om tomma läktare hindrade klubbarna från att skapa intäkter. Det finns flera värvningar som sticker ut, både bra och dåliga. När det kommer till de bra värvningarna finns Pierre Emile Højbjerg som numera styr Tottenhams mittfält som en riktig viking, Callum Wilson som fortsätter sin fina form från förra säsongen spel i Bournemouth och trycker in viktiga mål för ett annars målklent Newcastle och Diego Jota som utan problem matchade hans anfallspartners i Liverpool. Dessa är några av spelarna som har presterat bäst. Men när jag frågar Andreas Käck och Frida Fagerlund på Sportbladet är de överens om att det är Rúben Dias som gick från Benfica till Manchester City som är säsongens bästa värvning hittills. Rúben Dias har kommit in och tagit platsen som den första mittbacken i City och skapat en stabilitet i deras försvar som de har saknat under den senaste tiden.

Donny van de Beek, Timo Werner, Kai Havertz och William

När det kommer till nya spelare till trupperna så var det flera klubbar som spenderade stort även om tomma läktare hindrade klubbarna från att skapa intäkter. Det finns flera värvningar som sticker ut, både bra och dåliga. När det kommer till de bra värvningarna finns Pierre Emile Højbjerg som numera styr Tottenhams mittfält som en riktig viking, Callum Wilson som fortsätter sin fina form från förra säsongen spel i Bournemouth och trycker in viktiga mål för ett annars målklent Newcastle och Diego Jota som utan problem matchade hans anfallspartners i Liverpool. Dessa är några av spelarna som har presterat bäst. Men när jag frågar Andreas Käck och Frida Fagerlund på Sportbladet är de överens om att det är Rúben Dias som gick från Benfica till Manchester City som är säsongens bästa värvning hittills. Rúben Dias har kommit in och tagit platsen som den första mittbacken i City och skapat en stabilitet i deras försvar som de har saknat under den senaste tiden.

Så efter första halvleken spelad, vad kan vi förvänta oss av nästa halvlek av Premier League säsongen? Till att börja med så är januaris spelarmarknad öppen men på grund av den rådande situationen kommer inte klubbarna att ha råd att spendera de summorna på de spelarna de önskar. Därför kommer detta bli ett tystare fönster än vanligt och det kommer endast värvas spelare som behövs nu. Vilka som vinner ligan är fortfarande långt ifrån avgjort och det finns chanser för att det kan bli någon riktigt oväntat. Med det tajta spelschemat så finns det stora risker för skador och därav kan lag verkligen fallera om deras talisman blir skadad. Med detta som utgångspunkt så kan detta bli den tajtaste ligan på flera år.

För lite mer djupgående kring de olika punkterna så finns en podcast med mig här under. Här snackas det om bästa spelaren denna säsongen, framtida värvningar och lite till.

Elis Calrsson

Related posts