Header artikel om vårinsparkAKTUELLA NYHETER 

En pandemisk motvind får en digital lösning

Januari, första månaden i den gregorianska kalendern och början på ett nytt år. Innebörden av den här månaden är olika för alla, men den gemensamma nämnaren är att det är en nystart på något sätt. Många tar denna nystart som en chans att förbättra sig själv. Kanske till och med börja jaga en högre utbildning på högskolenivå? Detta är i alla fall fallet på Jönköping University till vårterminen och något annat som går hand i hand med en nystart på JU är en inspark. Men tack vare rådande omständigheter och striktare restriktioner sen den senaste insparken i höstas står anordnarna inför en utmaning. Men lösningen är funnen – och den är digital.

Vi börjar med att backa bandet en tid och utforskar hur högskolestarten i Jönköping såg ut innan pandemin. Nästan alla högskolor har skolstart på både våren och hösten, beroende på program och skola, men i Jönköping är en stor majoritet på hösten. Tusentals nya studenter från världen över samlas för att lära känna skolan, staden och varandra, och en inspark ”sparkar in” studenterna i detta liv snabbare ­- för att komma över den initiala tröskeln som är att bekanta sig med allt detta. Det är här man skapar band till de personer som oftast är ens vänner de nästkommande åren, kanske livet ur. Tio dagar av aktiviteter, anordnade av nuvarande studenter som engagerar sig i s.k. ”studiesociala utskott” står bakom rodret, där det enda målet är att få nya studenter att känna sig lika välkomnade som de själva kände sig när dem började.

Spökbollsturneringen är ett exempel på en aktivitet som anordnads varje vårinspark. Det hålls av alla studiesociala utskott för alla studenter, därav de olika färgerna på overallerna.
Källa: JU studentkårs Facebook

Det är en upplevelse, men tyvärr så är detta ännu en sak som komplicerats, nu till och med nästan helt förhindrats på grund av de rådande omständigheterna. Insparken förra hösten var det första som ändrades radikalt. Höstinsparken har varit i ett slags status quo i ett flertal år, men i höstas gick det inte ha dessa stora grupper med hundratals människor hopträngda på samma plats. Avspärrningar sattes upp, fakulteternas olika studiesociala utskott avsatte olika dagar där deras respektive studenter hade sina aktiviteter för sig själva. Historiskt hade alla samtidigt, men denna samling av folk var inte möjlig. Målet var alltid detsamma dock: att välkomna studenterna och sedan få dem att vilja engagera sig lika mycket, något som faktiskt skedde ändå.

Sofia Jonasson Linde, förstaårsstudent på Media- och Kommunikationsprogrammet på HLK var en av dem som började sin akademiska karriär på JU hösten 2020. Hon kom in med noll förväntningar med tanke på hur världen ser ut nu men blev allt annat än besviken

Med tanke på omständigheterna så var jag ens förvånad över att en inspark skulle ske ändå. Visst vi har hört i efterhand hur den egentligen ska vara, men dem tre dagarna vi fick var verkligen underbara och en rolig start på studietiden här, uttrycker Sofia om den insparken som var.

Sofias fascination och det välkomnande hon fick henne och en handfull andra studenter att vilja ha mer, så hon sökte till sin skolas, HLK’s, studiesociala utskott för att vara en del i framtida arrangemang. Nu sitter hon som ordförande i utskottet Blue Crew och har tagit över rodret som ska styra in skeppet och anordna skolans näst största evenemang efter höstinsparken – nämligen vårinsparken.

Våra huvudevenemang varje år är ju höst- och vårinsparkerna, med lite mindre event som sittningar som ska äga rum varje termin. Tyvärr har detta inte varit möjligt sen i mars förra året men om det är något som måste bli av oavsett så är det insparken. Den är otroligt viktig för nya studenter.

Sofia Jonasson Linde, ordförande för det studiesociala utskottet för kommunikationsstudenterna, Blue Crew
Källa: Blue Crews Instagram

Hon förklarar självsäkert vidare hur läget har förändrats och vad som väntas nu i vår.

Höstinsparken ändrade upplägg och kunde fortfarande utföras ”i verkligheten” tack vare en stor mängd planering och logistik, men den möjligheten finns inte just nu. Därav togs beslutet inom IK [insparkskommittén] att utföra vårinsparken digitalt i år. The show most go on liksom.

Och då hamnar vi i nuet. Insparken blir av, även i år. Men denna gång helt digital. En helt ny utmaning inte bara för Blue Crew, men för hela skolan och dess insparksanordnare. Likt hur höstinsparken gjorde upplevelsen mer kompakt men behålla de väsentliga delarna så försöker vårinsparken göra likadant, fast digitalt.

Det kommer bli två livesändningar på en vecka och sen kommer det bli en inspelad festligare dag. Vi i Blue Crew har ju planerat på, eller vi kör ju lite mer utmaningar mer och typ, göra det roligt för de som kollar. Det ska bli för dem nya studenterna men vi har också tänkt på att alla andra, som vill, kommer få kolla.

Peruker, utklädnader och handmålade bakgrunder hör inte till ovanligheterna när det planeras inspark, som vi ser de här Blue Crew medlemmarna göra.

Mer om Sofia och Blue Crew finner du i det senaste avsnittet av ”Oliver Undrar” här nedan, där hon tar upp mer om hennes arbetsuppgifter i utskottet, mer om själva planeringen inför insparken och tankar kring framtiden.

Slutligen så landar vi på en fråga: hur blir det det? Efter det vi gått över och det som Sofia berörde så kommer varje studiesocialt utskott få två tillfällen under vecka 3, á 30 min, under måndagen, onsdagen och fredagen – där fredagen avslutas på ett ”festligare” vis. Informationen är relativt lättillgänglig och finns på både alla utskotts och studentkårens egna sociala medier. Jag ser fram emot att se hur dem löser det här, både som gammal student och anordnare själv. Detta kan va den lättsamma start vi behöver till det år där både jag och du som läser detta, hoppas på att dem pandemiska vindarna vänder. Vem vet, såhär tids nästa år kanske pandemin är ett minne blott och studenterna kan återvända till det dem är bäst på utanför skolan – dansa på bord och njuta av varje sekund av det studiesociala livet, på riktigt.

Livestreamen hittas på twitch.tv/kickoff21 18-20 måndag, 18-21 onsdag och 19-22 fredag vecka 3.

Oliver Eriksson
Mediestudent och skribent

Related posts