AKTUELLA NYHETER 

Kampen om ett berg

Cementfabriken vid Billingens sluttning.

Tänk dig att du vaknar varje morgon till ljudet av sten som krossas. Eller att din nyköpta bil blir repad av stendamm. Eller att du ibland när du kommer hem åter igen behöver hänga upp tavlorna som har åkt ner av dagens sprängningar. Det här händer, dagligen i den västgötska staden Skövde. Det är vardagen för dem som bor granne med en av landets största cementfabriker och som ständigt får sin trygga hemmiljö påverkad. Det här är berättelsen om hur paradiset och helvetet ligger sida vid sida.  

Det är som att befinna sig i en saga. Det otroliga vinterlandskapet överväldigar mig så fort jag går ur bilen och kylan riktigt biter i mina kinder. Jag befinner mig vid ett berg. Ett berg som är en stor del av den svenska landutvecklingen då det var här fördämningen brast och inlandsisarnas smältvatten kunde börja tränga undan för flera tusen år sedan. Och även om jag idag möts av ett sagolikt vinterlandskap precis som på istiden, har det hänt mycket vid berget Billingen sedan dess. Idag har staden Skövde vuxit fram som en av regionens mest expansiva tätorter och främst brukar staden förknippas med militärer och Volvos biltillverkning. Men här finns också andra typer av tillverkning.

Berget Billingen består till stora delar av kalksten. På bilden syns det översta skiktet av sten.

I lite mer än hundra år har man brutit fram sten från Billingen. Sedan 1970-talet är det företaget Cementa som bryter fram kalksten som de därefter omvandlar i fabriken till betong och cement. De senaste åren har verksamheten expanderat stor. Jag är och besöker paret Emelie och Joakim, som bor i området precis bakom Cementas stora anläggning.  
– Man tänker ju inte på sådana saker när man ska flytta. När vi var här på visningen i typ 20 minuter, då var man ju mest upptagen med att försöka undersöka lägenheten. Den som flyttade här ifrån sa ju inget om det direkt, säger Emelie. Hennes blick vittnar om en viss uppgivenhet samtidigt som hon skakar på huvudet och tittar på Joakim.

Ett omtyckt område
När paret fick veta att just de hade fått en lägenhet i området blev de otroligt glada. Utsikten gör området eftertraktat och Emelie och Joakim flyttade in en kall februaridag för snart tre år sedan. Området marknadsfördes som lugnt och trivsamt och de tre vita punkthusen erbjuder stora, moderna och nybyggda lägenheter för den som vill bo i ”mitt i naturen”. Emelie och Joakim har verkligen gjort sitt bästa för att trivas och i den ljusa trerumslägenheten märker jag Emelies intresse för heminredning.
– Vi trivs ju här, men det är ju också påfrestande att alltid ha en sån omfattande verksamhet nära sitt hem. Man vet att den alltid finns där och det blir ju aldrig riktig lugn och ro. Det räcker med att man har fönstret eller balkongen öppen så hörs det, säger Emelie. Medan jag dricker det nybryggda kaffet synar jag de små, men betydelsefulla inredningsdetaljerna som visar på att hemmiljön verkar vara viktig för de båda. Dessvärre är det inte bara Emelie och Joakim som delar sin trygga hemmiljö med Cementas fabriksverksamhet. I områdena närmast runt omkring fabriken bor det cirka 5000 invånare enligt kommunens statistik.  

Ett av de tre vita punkthusen som ligger precis bakom Cementas fabriksanläggning. Bakom träd-topparna syns skorstenarna på fabriken som ständigt är igång.
Joakim och Emelie som har bott granne med cementfabriken i snart tre år.
”Det är tur att vi inte har allt för dyr konst”, säger Emelie och rättar till en av tavlorna som påverkats av Cementas sprängningar.

Ett berg att älska
Efter att man svängt av från E20, kört över berget Billingen och är på väg in mot Skövde är fabriksanläggningen det första man ser. Den ligger precis i anknytning till berget och det är som om naturen, fabriken och staden allesammans konkurrerar om vem som var där först och vems verksamhet som är viktigast. Berget Billingen, som faktiskt var där långt innan asfalt, bebyggelse och människor, är ett av Skövdes mest välbesökta områden och är en stor del av stadens identitet. Under årtionden har området lockat både lokala besökare och långväga turister att uppleva den enastående naturen.
– Det är ju många som varje dag utnyttjar de natursköna områdena på och runt om berget för att få motion, natur och friskluft. Jag vet att kommunen har satsat mycket på att bygga ut omgivningarna kring berget för att kunna uppmuntra folk och göra utbudet av friluftsliv mer tillgängligt, säger Joakim. Satsningen har blivit lyckad och på kommunens hemsida och sociala medier är berget och dess verksamheter något man verkar vara otroligt stolt över. På Billingen finns allt ifrån hotell, grillplatser, aktivitetscenter, lekplatser, skidspår, isbanor, vandringsleder, mountainbike-spår, fiskesjöar och camping. ”Här finns något för alla” enligt kommunens turistinformation och det är ”ett berg att älska”. Motionärerna, besökarna, de boende och fabriken verkar alla älska det, och samtidigt vilja åtnjuta vad berget erbjuder dygnet runt, sju dagar i veckan, året om.
– Deras verksamhet drabbar ju inte bara oss som bor här. Det är så många som motionerar, vistas och rör sig i området också. Det är hemskt att vi alla behöver dela den fantastiska naturen med en stor och smutsig fabrik. Här ska vi värna om miljön också ser man röken som ständigt bolmar upp mot himlen. Det gör nästan ont i mig när jag ser det. Vi vill knappt sitta på vår balkong längre. Till och med när jag var ute på julaftons kväll hade de verksamhet igång, säger Joakim och dricker av sitt kaffe för att försöka dölja hur upprörd han faktiskt är, samtidigt som han också förklarar att han inte vill identifiera sig som någon klimatkämpe.

”Det är nästan en paradoxal känsla över hur någonting som är så vackert och fridfullt också kan innehålla något så motsägelsefullt”.

”Till och med på julafton hade de verksamhet igång. Det är aldrig lugnt”, säger Joakim. Utsikten från Emelie och Joakims balkong vittnar om fabrikens ständiga verksamhet.
Längs med cykelbanan som leder till den intilliggande stadsdelen Våmb ligger fabriken. Naturälskare, boende och motionärer får alla dela berget med industrin.
Vad händer egentligen inne på Cementas anläggning? Se filmen om hur man tillverkar cement.

Verksamheten är omstridd
Mellan de is-klädda trädtopparna i det vackra naturområdet både hörs och syns det att fabriken är i full gång. Röken stiger upp mot den klara skyn och ljudet av sten som krossas ekar över hela området. Det är nästan en paradoxal känsla över hur någonting som är så vackert och fridfullt också kan innehålla något så motsägelsefullt. När man går längs cykelbanan som leder till den intilliggande stadsdelen Våmb, är det nästan en surrealist känsla av att befinna sig i ett stenlandskap. Det känns som man är på en främmande planet och jag förvånas över att se hur ett stort berg bryts ner, bit för bit.
– Det spelar ingen roll vad vi gör. Oavsett hur mycket vi boende här i området säger ifrån får Cementa beviljat sina tillstånd. Jag vet att det finns en förening som verkar för naturen i området. De brukar ofta skriva insändare i lokaltidningen och försöka väcka debatt men förgäves, säger Emelie.

Företaget Cementa är en del av det internationella storbolaget HeidelbergCement, en av världens största Cementtillverkare. Bolaget har två fabriker i Sverige och Skövde är den ena av platserna där kalksten bryts fram för cementtillverkning. Det har flera gånger tvistats om att företaget ständigt utökar sin brytning. Trots omfattande överklagande från både Länsstyrelsen, flera lokala naturskyddsföreningar, privatpersoner och boende i området, fick bolaget igenom tillstånden att både fortsätta, och samtidigt utöka sin brytning. Mark- och miljööverdomstolen ansåg i den senaste domen att det var bättre att man fortsatte bryta på befintliga ställen än att man skulle flytta verksamheten och bryta på nytt i de känsliga naturlandskapen.
– Visst kan man förstå att cement behövs, men det borde ju finnas andra lösningar. Eller åtminstone ett bättre system i fabriken. Nu i höstas var det en boende här mitt emot som fick sin nya bil täckt av stendamm. Han var ursinnig! Lokaltidningen gjorde ett stort reportage om det på första sidan, men Cementa försvarade sig med att det måste blivit nått fel. Vi funderade ju här hemma över hur mycket man egentligen andas in utan att man vet om det, säger Joakim.

På Cementas hemsida finns utförliga beskrivningar, vackra bilder och detaljerad information om vad företaget gör för att arbeta miljöanpassat och hållbart. När jag har sökt företaget för att få deras syn på saken hänvisar man till de tillstånd som Länsstyrelsen utfärdar. De beskriver också hur de ständigt arbetar för att inte verksamheten ska påverka miljön allt för mycket. Men för Emelie och Joakim verkar det inte räcka, de har ändå funderingar på att försöka flytta från området. De tycker fabriken stör för mycket och att området inte motsvarat deras förväntningar. När jag frågar om de kommer berätta om fabriken för de nya hyresgästerna skrattar Emelie lite försynt.
– Ja, vi kanske inte direkt kommer säga det i första taget. Även om fabriken verkligen stör, finns det dagar då det känns som att vi bor i ett paradis här på berget, säger Emelie samtidigt som hon tittar ut genom de stora fönsterna där röken synligt stiger mot himlen.

Se hur det ser ut där Cementa bryter fram sin kalksten och få reda på det du inte visste om fabriken i Skövde.
Viktoria M

Related posts