KULTUR LOKALT PÅ STAN 

Restaurang påpekar mängd mat som beställs

Det ska vara möjligt äta hur mycket man vill utan att bli dömd för det. En av arbetarna som tog emot förbeställningar påpekade om en beställning som han tyckte var lite mycket. “Ska hon verkligen äta allt det där”. 

Ett socialt utskott från Jönköping University hade bokat en avslutningsmiddag för att tacka varandra för sin tid. Restaurangen de hade boka var Kock & Bar som ligger i centrala Jönköping. Det sociala utskottet bestämde sig att förbeställa maten så allt var klart för vistelsen. När alla hade skickat in sina beställningar tog en av dem rollen att ringa Kock & Bar för att bekräfta beställningarna, men fick en kommentar i respons. De ansåg att en viss person hade beställt lite för mycket mat och ifrågasatte om hon verkligen skulle äta upp allt. Den personen var jag. De menade på att tre tapasrätter som förrätt och en huvudrätt var alldeles för mycket. De behövde alltså dubbelkolla om det hade blivit rätt beställning. Jag kände mig otroligt kränkt. Varför ska de få bestämma om vad som anses som för mycket mat och för lite? Vi kommer dit för att ha ett trevligt besök och äta lite god mat för pengarna vi lägger ned. Så i mitt huvud är det bara positivt att det är mycket mat som beställs. Det var så många frågor som yrade runt i tankarna. Har de sett mig som person, tycker dem jag är stor, har jag beställt för mycket mat, varför kommenterade de inte de andras beställningar? 

Kock & Bar öppnade upp tankar och osäkerheter hos mig som jag inte riktigt hade tänkt på tidigare. Ska jag behöva oroa mig när jag besöker andra restauranger och oroa mig för vad de tycker om mina beställningar. Det finns otroligt många människor i världen som kämpar med osäkerheter kring sin vikt. Nu kämpar inte jag med de här problemen, men om kommer de här kommentarerna till fel person, kan det bli väldigt problematiskt. Den personen kan vända sig till ohälsosamma åtgärder, är det detta vi vill? Nu när vi förespråkar att alla kroppar är okej, ska man oroa sig för ens beställa på restauranger? Ska restauranger som Kock & Bar bestämma vad den måttliga portionen är? Jag känner starkt för de som kämpar med sin egna kropp och för att vara bekväm i den. Jag blir främst besviken när jag får uppleva sånt här i samhället. Vi har tydligen en lång väg att gå och jag tycker vi kan börja med att upplysa restauranger om vad som är okej att påpeka och inte okej. 

Related posts