LOKALT PÅ CAMPUS PÅ STAN 

Studenter blir offer för bedrägeri

Det blir allt med vanligt med bostadsbedrägeri. Studenter som letar boende på nya studieorter behöver ibland hyra i andra hand. Det är inte ovanligt att de som hyr ut sina bostäder kräver stora summor pengar utan att kontrakt finns. 

Som student kan det vara svårt att hitta boende när man ska flytta med syftet att börja vid högskola. Detta resulterar ibland att en del tvingas ta ett boende för att ha någonstans att ta vägen. I vissa fall gör det att studenterna blinda inför bedrägeri. 

Elin Moberg, student vid Jönköping University, visade intresse för en lägenhet via Facebooks säljsida Marketplace, där många annonserar med att de hyr ut lägenheter i andrahand. Lägenheten i fråga var en studentlägenhet nära högskolan som skulle hyras ut av en kvinna, som påstod sig också studera. Efter att de inlett en konversation blev Elin tillbedd att beställa en kreditupplysning. Elin gjorde detta genom att skanna en QR-kod. I samma ögonblick fick bedragaren tillgång till hennes bankkonto. 

– Bedragaren fick mig att tro att hen hade råkat föra över pengar till mitt konto, men det var i själva verket pengar från mitt eget sparkonto. När jag förstod vad som pågick slutade personen inte ringa och skicka hotande meddelanden, berättar Elin. 

Vid en kreditupplysning krävs aldrig e-legitimation och det ska endast kosta pengar för personen som beställer det. En bra regel att förhålla sig till är att aldrig logga in på din internetbank på uppmaning av någon annan. 

Det är inte ovanligt att lägenheten som annonseras ut inte ens existerar. Falska profiler och bilder på flådiga lägenheter som bedragarna hittar på internet används till de lockande lägenhetsannonserna. Den tuffa bostadsmarknaden och bris på hyreslägenheter gör att det blir lätt för bedragarna. Detta sätter studenter i en pressad och situation. 

Related posts