KULTUR 

I musiken hittade han sig själv – och sin framtid

Som tolvåring insåg Joakim Paasonen att musik var det han skulle hålla på med. Tio år senare är han musikproducent och studerar vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I sin första offentliga intervju berättar han om nervositeten, mål och resan dit han är idag.

Under uppväxten i Mölndal var musiken först inte en självklarhet för Joakim Paasonen. Han skulle inte beskriva sin familj som musikalisk, även om hans morfar var violinist och spelade i Oslos symfoniorkester. Däremot var det hans pappas stora intresse för musik som fick in honom och hans äldre bror Niklas på att spela instrument. Joakim på gitarr, Niklas på trummor och tillsammans hade de sitt eget hemmaband. Rätt snabbt insåg Joakim att han hade ett gehör, vilket har gjort att han aldrig behövt lära sig noter förrän nu under en kurs på Kungliga Musikhögskolan.

– Jag har alltid förlitat mig på mitt gehör. Jag kan höra en låt och bara jag vet grundtonen kan jag ta ut hela låten. Det är något jag föddes med och det kommer säkert från morfar, en rätt cool superkraft, säger Joakim Paasonen och skrattar.

Som liten var han en fotboll- och dataspelskille, där kompisarna tyckte att musik var töntigt. Till högstadiet sökte han in till en musikklass, där han kom in och insåg snabbt det var där han hörde hemma.

– Det var när jag spelade musik jag hittade mig själv. Så högstadiet var väldigt viktigt för det jag gör idag, att jag vågade ta det steget.

Hans största musikminne är från just högstadietiden då han som tolv år gammal nyss fått en ny gitarr och ska uppträda för första gången, i skolans fyllda matsal. Joakim beskriver att han var väldigt nervös, men att han så fort nervositeten släppte och han kunde släppa loss på scenen insåg att det var musik han skulle hålla på med.

Nervositeten har fortsatt sedan den dagen, även om den idag är någorlunda under kontroll. Han beskriver sig som en bakom-kameran-typ hellre än att stå och uppträda, där av producentrollen då han slipper rampljuset och istället får hjälpa andra. Men även under examinationer på Kungliga Musikhögskolan, som exempelvis när andra studenter skulle framföra hans verk kände han hur pulsen kraftigt ökade när han fick stå och ta emot applåderna. Trots att nervositeten är kvar har han samtidigt ”det får gå som det går”-mentaliteten.

– När jag känner att jag har alldeles för ’spagettiarmar’ och det går åt skogen så får jag göra det bästa ut av det.

Joakim Paasonen beskriver sig själv som organiserad, glad och målmedveten. Han är en riktig rutinmänniska som vill ha ordning och har listor som ska bockas av. Det har gjort honom till som mest kreativ under förmiddagen, till skillnad från bilden av den typiska musikproducenten som jobbar hela nätterna. Däremot måste Joakim erkänna att han har skrivit de finaste grejerna klockan tre på natten. Det var rutinmänniskan i honom och behovet av trygghet som gjorde att han efter att ha studerat musikproduktion under två år på folkhögskola sökte sig till Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där erbjöd de, som enda lärosäte i Sverige, en utbildning där en gymnasielärarexamen kunde kombineras med en musikproduktionsexamen, något som Joakim tyckte lät som precis det han sökte. Efter fem utmanande prov, både praktiska och teoretiska, började Joakim hösten 2021 att studera sin femåriga utbildning.

Joakim Paasonen spenderar mycket tid i sin hemmastudio där han både skapar musik till egna och andras projekt. Foto: Pernilla Eriksson

Parallellt med att ha studerat musik sedan högstadiet har han även varit delaktig i flera projekt. Under tonåren, var han en av fyra musiker i rockbandet Blacklight, där han hittade kärleken till musiken och att spela i band. Tillsammans med Blacklight deltog de i bandtävlingar, bland annat Livekarusellen, där de turnerade runt i Västra Götaland med andra band. Bland de åtta banden gick Blacklight vidare till distriktsfinalen, som de senare vann. Som pris fick de tävla nationellt och två dygns studiotid i en riktigt dansbandsstudio. De fyra grabbarna i Blacklight fick även tillgång till en turnébuss, en helt vanlig buss, som de åkte med till Karlstad där finalen avgjordes. I finalen slutade Blacklight på 13:e plats och därefter åkte de ner till studion i Skara och spelade in ett flertal låtar.

– Det var det lyxigaste och rockstjärnigaste jag har gjort i mitt liv, säger Joakim Paasonen när han tittar tillbaka på tiden.

Joakim skulle inte säga att Blacklight har lagt ner, men de fyra medlemmarna ville olika saker i livet och därav har det varit en lång paus sedan 2019. Han är däremot inte helt främmande för en framtida Blacklight comeback, även om han nu tillsammans med en av de tidigare medlemmarna, Martin Thölin, har duon MAKN. Deras samarbete började under gymnasiet med låten Hajar ni, en låt de skapade för Hulebäcksgymnasiet där de studerade på musikprogrammet. De insåg båda två att samarbetet fungerade bra och började producera mer tillsammans och delta i olika prodd- och remixtävlingar, där de bland annat kom långt med en remix av Symphony med Zara Larsson. MAKN har sedan dess släppt ett flertal låtar, bland annat Someone, och håller nu på att gå ifrån deras, som Joakim beskriver, ”cheesy pop” med att producera dansmusik.

– Vår förhoppning är att kunna gigga på klubbar i sommar.

Bortsett från egna projekt är Joakim Paasonen även filmkompositör, där han senast gjorde musiken till filmen Katharos som släpptes förra året. Han har mer och mer utvecklat intresset för att skapa filmmusik, där han ser det som en målning utan färg som han får färglägga. Han tycker verkligen om att skriva musik till någon som redan har en idé som han i sin tur ska tolka. I en film får han massa känslor, berättelser och karaktärer vars teman han ska skapa, till skillnad från egna projekt där musiken ska komma från ingenting.

När det kommer till mål och drömmar har Joakim tänkt mycket på saken. Han har insett att man måste tänka bakåt och ställa sig frågan ”hur tar jag mig dit?” Vill han bli filmkompositör och producent till artister kan det innebära att han under en period får koka kaffe till kompositörer, även om han till slut kan nå dit han vill. Joakim säger att man måste tänka tio år framåt, man kan inte bli stjärna på en gång och därför känner han att han är på helt rätt plats i livet där han är nu. Han är i Stockholm där allt händer, samtidigt som han går en utbildning där han både får säkerhet med sin lärarexamen på samma gång som han satsar på sin producentdröm.

– Jag har slutat jämföra mig och slutat tänka ’jag ska bli som honom’. Mitt mål är att kunna ha ett roligt liv och leva på det jag gör. Det kan vara att jag gör beats till rappare eller gör filmmusik till blockbusters, men det kan också vara att jag är musiklärare i Mölnlycke, bara jag har kul och gör det jag vill.

Får du inte nog av Joakim Paasonen? I videon nedan får du följa med hem till Joakim Paasonen och hans studio, där han berättar mer om vad som inspirerar honom, det svåra med musikproduktion och vad du kan göra om du har liknande ambitioner som honom.

Related posts