KULTUR 

Fixa årets julklapp redan nu

Nissarnas magiska luftballong är en barnbok skriven av författaren Jannika Frykberg. Det är hennes första barnbok som hon lanserat, men det är långt ifrån första berättelsen hon skrivit. Jannika har tidigare skrivit och skickat julbrev till familj och vänner, vilket har utvecklats till att hon idag är barnboksförfattare. 

Nissarnas magiska luftballong, som är Jannikas första publikation, handlar om pojken Marli. Han får en adventskalender av sina föräldrar, på kalenderns finns det tre sittande små tomtenissar. Berättelsen börjar när Marli öppnar adventskalendern och i samma ögonblick ser hur en av tomtenissarna blinkar åt honom. Pojken i boken är baserad på Jannikas åttaårige son, som också heter Marli. 

Idén bakom bokens berättelse har sen långt tillbaka alltid funnits där. Men Jannika började trots det inte skriva på Nissarnas magiska luftballong förrän 2020. Boken blev klar vid jul samma år, men det skulle dröja ytterligare ett år innan boken även trycktes och därmed blev helt klar för försäljning. 

Skrev- och skickade julkort tidigare 

Åren innan Jannika släppte sin första barnbok så skrev hon julkort till familj och vänner, vilket blev väldigt uppskattat, nämner hon. 

“Åh, du borde skriva en bok!”  “Det blir inte jul förrän jag har fått ditt julbrev!”

Jannikas julbrev innehåller berättelser om vad som har hänt henne under året som varit, berättelserna brukar hon koppla till ett specifikt tema. Ett exempel är julkortet och brevet hon skickade 2021. På fotot är hela familjen är uppklädda i 50-talskläder och typsnitt, layout  andas 50-tal medans brevet handlar om traditioner grundade på 50-talet. Ibland blev julbreven till förtrollande sagor, och långa – som en liten bok. 

Här är julkortet i 50-tals anda som Jannika skickade

Jannika Frykberg berättar att idén att skicka julbrev föddes när hon flyttade hem från USA, vilket var runt 2004. I USA, märkte Jannika, var det vanligt att folk skickade julbrev till nära och kära för att berätta om vad som har hänt under året. Hon tyckte det var en bra idé och tog med sig den hem till Sverige. 

“Det var som att ämnet valde mig” 

Grunden i Jannikas barnbok började egentligen med hennes intresse för att rita, något hon gillat ända sedan hon var liten. Hennes barndomsvän var, enligt Jannika, väldigt duktig på att rita. Detta ledde ofta till att Jannika jämförde sig med henne, vilket fick Jannika att känna att hon inte kunna rita lika bra.  När Jannika sedan började studera i USA, vände precis allt. Hon studerade bland annat PR, journalistik, men främst – copywriting som var hennes huvudämne. Vid sidan om studerade hon även Grafisk design för att lättare kunna jobba med en AD i framtiden.  Jannika berättar hur hennes studievägledare vid ett möte hade sagt; “är du medveten om att du läser mer kurser i grafisk design än ditt huvudämne!?”. Jannika säger då att; “det var som att ämnet valde mig”. Hon fortsätter berätta hur hon först då förstod att hon var duktig på att rita, trots allt, men på datorn istället för på papper. Denna upptäckt fick Jannika att börja kombinera sina illustrationer med sina texter. Så det är inte bara texterna i Nissarnas magiska luftballong som är Jannikas verk, illustrationerna har hon också gjort helt själv. 

När Jannika studerade i USA så satt hon barnvakt för att tjäna lite extra pengar. Under dessa barnvaktstimmar läste hon en hel del barnböcker för dem barnen och tänkte ”det här kan ju jag göra”. Där såddes ett litet frö om att en gång bli en barnboksförfattare.

“Nu är jag författare”

En gammal klasskompis till Jannika köpte barnboken hon nyligen gav ut. “Nu kan jag säga att jag känner en författare!”, hade klasskompisen sagt då. Tanken på att Jannika numera är barnboksförfattarinna och släppt sin första barnbok, är en jättekonstig känsla, förklarar Jannika. Det var som om poletten föll på plats när hennes kompis sa det. 

“Flera år har det nästan varit som en dröm, och nu är det gjort…”, säger Jannika. “…och det känns jättekonstigt.” 

Planer inför framtiden 

Jannika Frykberg har planer inför framtiden i form av flera, eller rättare sagt massor, av böcker. Hon har många ideér för böcker hon vill skriva, men också ideér på böcker för lite äldre barn. Just nu vill hon dock njuta av sin första utgivna bok. Komiskt nog så var det runt Jannikas födelsedag som boken till slut blev färdigställd. Något som gjorde boken till en födelsedagspresent till henne själv, berättar Jannika glatt.

Peppad av sin sambo har hon nu startat ett förlag / designföretag som heter Tankar & Design. På så sätt har hon en möjlighet att nå ut till fler personer. I dagsläget kan man bara köpa boken direkt från Jannika, men inom en snar framtid kommer den finnas att beställa på hemsidan Tankar & Design. ”Allt tar ju så mycket längre tid än man tror när man startar ett företag” säger Jannika och skrattar. Hemsidan kommer bli en plattform för Jannika att publicera både illustrationer och berättelser. Namnet är helt enkelt ett passande namn då hemsidan kommer innehålla mycket tankar och design, som går hand i hand.

Vill du beställa boken Nissarnas magiska luftballong kan du mejla Jannika Frykberg på jajafrykberg@hotmail.com den finns tillgänglig på både svenska och engelska.

I ljudfilen nedan så kan du få höra Remmy Omari berätta mer ingående om julbreven hon har fått under åren av Jannika Frykberg.

Related posts