Klimat Livsstil 

En mer hållbar julhandel

De senaste åren har konsumtionen kring juletider slagit rekord på rekord. Men i år tror Svensk Handel att konsumtionen kommer att sänkas med 1 miljard kronor jämfört med föregående år.

Det närmsta veckorna kommer handeln att stå i centrum med julhandel och januarirea. Men till skillnad från tidigare år ser det ut som att konsumtionen kommer minska istället för att öka. Detta året har till stor del påverkats av ett osäkert ekonomiskt läge med ökad inflation och prisökningar på mycket av den vardagliga konsumtionen. Detta tros bidra till minskningen då människor blir tvungna att spara pengarna till vardagliga kostnader såsom el och mat.

Minskningen i konsumtionen kan också kopplas till att konsumenter har blivit mer medvetna om vilken påverkan överkonsumtionen har på klimatet. Att man istället för att köpa saker man egentligen inte behöver väljer att handla begagnat eller ger bort en upplevelse i julklapp kan vara ett bra sätt att minska sina klimatutsläpp.

Agnes Ilvell, 21, är en av dom som har gjort valet att köpa sina julklappar på secondhand. 

“ Jag tycker att det är ett bra sätt att tänka på miljön nu när det är jul!” säger hon. Enligt en undersökning av Myrorna är 8 av 10 svenskar öppna för att köpa sina julklappar begagnat och nästan lika många vill få begagnade julklappar. 

Flera organisationer och företag uppmuntrar konsumenterna till att tänka till om sina val i juletider. Naturskyddsföreningen är en av de organisationer som valt att ge förslag till mer klimatvänliga julklappar som ni kan hittar här: https://www.naturskyddsforeningen.se/inspiration-tips-och-verktyg/julklappstips-7-miljovanliga-julklappar/

Related posts