Nöje Nyheter 

Golden Globe Awards gör comeback efter kritikstormen

Efter två års sändningsuppehåll och flertal reformer efter kritikstormen 2021 sändes det 80:nde upplagan av Golden Globes tidigare i veckan. Där det delade ut flertal pris för att hylla det föregående årets biofilmer och tv-serier. Samtidigt som programledaren inte var sen på att kritisera arrangörerna.

Röda mattan på Golden Globe Awards

Golden Globes galan har tagit plats varje år sedan den första prisutdelningen ägde rum i början av 1944 och har varit ett av de mest prestigefyllda prisen inom film och tv branschen. Men 2021 mötte Hollywood Foreign Press Association som arrangerar galan en kritikstorm och anklagelser kring korruption, rasism, sexism och bristande mångfald. Det kom bland annat fram att inte en enda av deras 87 jurymedlemmar var svart och att de tagit emot mutor. Anklagelserna ledde till att de valde att inte live sända galan i början av 2022 som det vanligtvis gör. Galan hölls istället bakom stängda dörrar med betydligt färre deltagare på plats, då många stjärnor valde att inte delta på grund den kontroversiella kritiken HFPA fått möta.

Efter sändnings uppehållet meddelade HFPA att de skulle genomföra en rad reformer i ett försök att återställa sitt rykte efter de skadliga anklagelserna och beslutet togs att galan skulle live sändas i år igen. Programledaren, komikern, Jerrod Carmichael var dock inte sen på att påminna de stjärnorna som strömmade tillbaka till årets gala om skandalerna som tillfälligt drev bort ceremonin från tv.

– Den här showen, Golden Globe Awards, sändes inte förra året eftersom Hollywood  Foreign Press Association, som jag inte kommer att säga var en rasistisk organisation, men de hade inte en enda svart medlem förrän George Floyd dog. Så gör vad du vill med den informationen.

Jerrod Carmichael

Carmichael lyfte fram problematiken med att vara en svart underhållare och användas som ett verktyg för att rehabilitera ryktet av en övervägande vit institution. Han började bland annat sändningen genom att presentera sig själv som “det svarta ansiktet för en ansträngd vit organisation” vilket mottogs av med obekväma skratt av publiken.

Jag ska berätta för er varför jag är här. Jag är här för att jag är svart!

Han fortsatte genom hela programmet att lyfta fram problematiken med institutionen bakom galan med en blandning av sarkasm och skämt. Han skämta bland annat om att han tog jobbet med förutsättningen att inget hade förändrats men att han gjorde det ändå för de 500 000 dollar han fick i betalt. Men avslutade med att säga att han tackade ja till jobbet för att kunna vara med och hylla de stjärnor han själv beundrade. 

– Oavsett vad Hollywood Foreign Press Associations förflutna än må vara, är det här en kväll då vi får fira. Och jag tycker att den här branschen förtjänar kvällar som dessa. Och jag är glad att ni alla är här.

Att programledare vid denna typen av prisceremonier ofta är en komiker som skämtar om branschen är inget nytt men det är inte ofta de lyfter fram problematiken på ett så uppenbart sätt som Carmichael gör. I många fall när institutioner möter denna form av kritik tar de första chansen de får att sopa det under mattan. Men i detta fallet gör det precis motsatsen vilket tittarna uppskattar.

– Jag tycker att det är viktigt att dom faktiskt tar upp det och inte bara låtsas som att inget har hänt, säger Agnes Ilvell, 21. 

Ilvell brukar själv alltid titta på Golden Globes och liknande priscermonier och berättar att hon har sett det som ett bra sätt att hitta bra filmer och serier som man kan ha missat. 

– Det är lite uppfriskande att se en programledare vara så rak, även om det är med en hint av komedi såklart, men tror att det ger väldigt mycket till oss som publik att det lyfter problemen och inte bara gömmer sig för det, säger Ilvell. 

Filippa Andersson, 22, berättar att hon själv inte brukar kolla på Golden Globes men att hon i veckan fått upp mycket videos kring det i sociala medier.

– Många av de videos jag har fått upp på typ tiktok och instagram reagerar man lite på hur ärlig programledaren verkade vara med sina åsikter. Det gjorde mig mer intresserad så jag kollade upp lite om vad det faktiskt handlade om, säger hon. Hon fortsätter att berätta att hon precis som Ilvell tycker att det är viktigt att det lyfter fram problemet och inte försöker dölja problematiken.

– Man vet såklart inte om dom faktiskt tar rätt steg för att göra något åt problemet men när dom pratar om det så pass öppet får man ändå intrycket att de försöker göra något åt det, säger hon.

Det var inte bara programledaren Jerrod Carmichael som synliggjorde konflikterna utan även HFPA:s president Helen Hoehne tog scenen när galan började gå mot sitt slut. Hon lyfte fram det arbetet de har gjort för att förändra institutionen och tackade branschen för sitt stöd. Samtidigt som hon förtydligade att de skulle fortsätta utvecklingen för att kunna lyfta fler röster för att representera mångfald.

– Vi förbinder oss att stärka vårt partnerskap med Hollywood och med världens fans som hyllar, precis som vi, det bästa inom film och tv!

helene hoehne
Helene Hoehne

Nu är det bara att vänta och se om förändringarna fortsätter i rätt riktning eller om institutionen kommer finna sig i ett till kritikstorm igen någon gång under de kommande åren.

Related posts