Nöje Nyheter Sport 

Mirakelfinalen ingen förväntade sig

Gamla vänner möttes som motståndare. De otippade DRX avslutar sitt mirakellopp med en vinst mot tidigare världsmästare T1. Det årliga världsmästerskapet i League of Legends 2022 lämnade alltså efter sig en del chockade miner.

Under hösten 2022 hölls världsmästerskapet för det lagbaserade onlinedatorspelet League of Legends i Nordamerika. I spelet möts två lag på fem spelare som båda ska förstöra motståndarens bas. Det har blivit en av de största e-sporterna och varje år hålls årliga turneringar som tar plats världen över. En av turneringarna är världsmästerskapet ’The League of Legends World Championship’ [Worlds]. Där deltar över 800 spelare i över 100 professionella lag för att tävla om titeln som världsmästare. Turneringen består av kvalifikationsspel, gruppspel, kvartsfinal, semifinal och final, där en match är bäst av fem rundor. De två lagen som lyckades ta sig till Worlds-finalen 2022 var ’T1’ och ’Dragon X’ [DRX].

Niklas Henesey, 20 år, har spelat LoL sen 2012. Förutom att spela tittar han aktivt på olika turneringar, samt kollar upp statistik och höjdpunkter om spelare, lag och matcher för att hålla sig uppdaterad. På sociala medier läser han diskussioner, inlägg och kommentarer från fans och andra människor inom industrin. Det är så här som han har skaffat sig kunskap om de olika lagen och spelarna, samt en bild av vad allmänheten har för åsikter och förväntningar.

Foto: Mikaela Lundström

Miracle Run

När Niklas Henesey berättar om de olika lagen framgår det att förväntningarna var olika i början. Många betraktar T1 att vara en av de bästa och kändaste lagen i världen. Det går bland annat att se genom deras rekord för flest världsmästartitlar. Tre gånger har det vunnit Worlds och har även rekordet för flest vinster i rad i en liga: 24 matcher. Före turneringens start skulle det inte vara en överraskning om T1 tog sig till finalen.

Samma tankar fanns inte om DRX. Den generella åsikten var att DRX må vara ett bra lag, men att de inte ens skulle ta sig ur gruppspelen. Det blev många överraskade miner när de inte endast kom ur gruppspelen, utan kämpade sig igenom både kvartsfinal och semifinal.

DRX hade en miracle run. Ingen förstod riktig vad som hände, men de bara vann och vann och vann. Jag gillar ju en underdog, så när de började vinna över favoritlagen i turneringen blev jag taggad, sade Niklas Henesey.

Deras mirakellopp började redan före turneringen. DRX behövde vinna tre matcher för att ens ha en chans att kvalificera sig till Worlds-turneringen. Trots att de behövde möta tidigare Worlds-vinnare, lyckades DRX vinna alla tre matcher och ta sig till kvalifikationsspelen. Där vann de ytterligare tre matcher och toppade sin grupp. De toppade igen i gruppspelen, där de vann fem matcher och förlorade två. I kvartsfinalen vann de mot förra årets Worlds-vinnare och i semifinalen slår DRX ut favoritlaget i hela turneringen. För DRX är det verkligen en mirakelrunda, medan det är standardspel för T1. Därför visste ingen längre hur det skulle gå i finalen.

I finalen blev det en jämn match då DRX fortsatte att nå upp till T1:s standard. Efter fyra rundor stod det 2–2 och de två lagen inledde rundan som avgjorde vem som kammade hem världsmästartiteln. Efter ungefär 30 minuter knyter DRX ihop sitt mirakellopp med sin första Worlds-vinst.

Foto: Mikaela Lundström

Fansen bevittnar historia

Förutom att ett otippat och ett favoritlag möttes i finalen, fick matchen uppmärksamhet på grund av vissa spelares historia med varandra.

Ett av de mer omtalade klippen från finalen är vid DRX:s vinst. Där kan man se Keria bryta ihop över förlusten. Det är inte ovanligt att spelare visar sina känslor efter en sådan match, men spelarens bakgrund kan göra det ännu hårdare att se.

ONE & ONLY CHAMPION | T1 vs DRX | Worlds 2022 Finals by LoL Esports

Keria

Ryu ”Keria” Min-seok är en 20 år gammal professionell LoL-spelare och idag sägs han vara en av de bästa LoL-spelarna i världen. Han gick med T1 2020 för att utvecklas och fortsätta i sin karriär. Men innan dess spelade han i DRX 2018–2020.

T1 har en historia av att skaffa de bästa spelarna. Blir man vald av T1 är man speciell. Det är som att gå med i Real Madrid, sade Niklas Henesey.

Det gjorde att han gick från att inte vara så känd, till att få uppmärksamhet och positiva attityder från folk inom industrin. Trots att han inte längre spelade med dem behöll han kontakten med sina vänner från DRX, bland annat spelaren Deft.

Deft

Kim ”Deft” Hyuk-kyu, 26 år, är en av de största professionella LoL-spelarna. Niklas Henesey berättar att Deft är en favorit hos fansen, bland annat på grund av att han är en bra spelare och har vunnit allt förutom Worlds. Han har nämligen försökt vinna Worlds i 9 år, och trots att han blivit hyllad för att vara bäst i sin roll, har han som närmast kommit till semifinal. Niklas Henesey liknar det med fotbollsspelaren Messi:

Det är lite som Messi och VM. Messi är en av de bästa fotbollsspelarna men hade aldrig vunnit VM, så man vill att han skulle vinna. Efter så lång tid vill man verkligen det.

Tiden Keria och Deft spelade i DRX ledde till att de spendera mycket tid tillsammans. De var partners i sina roller och anser sig fortfarande som vänner. Några år senare möttes vännerna igen, men på motsatta sidor i VM-finalen.

ONE & ONLY CHAMPION | T1 vs DRX | Worlds 2022 Finals by LoL Esports
ONE & ONLY CHAMPION | T1 vs DRX | Worlds 2022 Finals by LoL Esports

Deft & Faker: En sluten cirkel

Nio år sen startade Deft sin karriär samtidigt som T1:s spelare Lee ”Faker” Sang-hyeok. Fans beskriver det som ur en serie, där två personer möttes ännu en gång efter att ha startat från samma skola och fått liknande karriärer. Båda är älskade inom sin roll, är sedda som ledare inom sporten och förtjänade vinsten av olika skäl.

Text: Mikaela Lundström

Related posts