Krönika Livsstil 

Tatueringen – trenden som blev norm

Trender kommer och går men tatueringen består. Den består inte bara permanent på kroppen utan dessutom ökar antalet tatuerade medan det mer och mer normaliseras i samhället. Vi kan alltså fastställa en gång för alla att det inte bara är sjömän och kriminella som smyckar kroppen med coola symboler och målningar –  bara för att göra det klart för de få människor som faktiskt fortfarande tror på det där.

Genom åren har vi sett trender explodera och florera världen över för att lika snabbt avta och hamna på “utelistan”. Jag pratar om trender som alla som levde under tidsperioden tog sig an såsom 80-talets hockeyfrilla, 90-talets några storlekar för stora flanellskjorta och 00-talets Tamagotchi. Till skillnad från dessa temporära trender är tatueringen ett mode som bara växer och växer. 

Zephyr Tattoo i Jönköping
Foto: Ella Norman Nilsson

Vi människor började tatuera oss för ungefär 5000 år sedan så argumentet om att det skulle vara något som sjömän på 1900-talet började med stämmer inte alls. De var tyvärr inga pionjärer på det sätt som många tror. Dock fick de intresset för tatueringar att öka inne i städerna genom att tatuera människor vid hamnen på 1900-talets mitt. Men de flesta som tatuerade sig där var ju andra sjömän och kanske en och annan kåkfarare. 

Någonstans på 1970- och 80-talet öppnades det upp riktiga tatueringsstudior i Sveriges storstäder och efter det har det allmänna intresset för tatueringar bara stigit och stigit. Idag ligger vi svenskar på en delad förstaplats med USA som det mest tatuerade landet i världen. Delvis beror nog den ihållande trenden på det faktum att om du har hakat på trenden så sitter den på din kropp resten av livet och du kan inte sluta med den. Ungefär som att bestämma sig för att skaffa hockeyfrilla och veta att håret kommer se exakt likadan ut resten av livet. Men den avgörande anledningen, tror jag, är att tatueringar kommer i så många olika stilar, färger, tekniker och av olika konstnärer. Det finns alltid chans till förbättring och förändring. På så sätt kan en viss typ av tatuering bli “otrendig” men inte tatueringar i allmänhet. 

Tatueringar blir allt mer normaliserade
Foto: Ella Norman Nilsson

Tatueringar ger oss människor möjligheten att förlänga vår personliga stil som vi annars uttrycker med kläder, frisyrer, inredning o.s.v. Vi kan också använda tatueringar som verktyg att uttrycka vår kärlek till varandra. Att någon har valt att sätta dit något på kroppen som ska stå för dig och sitta där resten av personens liv är väl ändå den ultimata kärleksförklaringen? 

Related posts