Övrigt Politik 

CSN höjs: ”Alltid skönt med lite extra pengar”

Regeringen har beslutat om en höjning av studiemedel för den Centrala studiestödsnämnden, CSN. Höjningen innebär att studenter kommer få 344 kronor mer per månad från och med årsskiftet. Beslutet kommer ha en positiv inverkan på studenten Karolina Nylanders ekonomi.

Karolina Nylander studerar sedan ett år tillbaka det medie- och kommuniktionsvetenskapliga programmet vid Jönköping University. Hon beskriver det gångna studieåret som ganska knapert, då hon ofta behövt lägga en extra tanke på vad hon som student kan spendera sina pengar på.

–Under min studietid har jag behövt tänka på att vara smart med mina pengar. För mig är det en positiv nyhet att CSN kommer höjas, berättar Karolina Nylander.

Inflationen får Karolina att tänka efter

Den pågående inflationen är något som har märkts av i Karolina Nylanders privata budget. Studenter har flertalet utgifter varje månad att förhålla sig till, dessa utgifter innefattar vanligtvis sådant som är nödvändigt för att genomföra studierna, exempelvis busskort och kurslitteratur. De största utgifterna som påverkar en students vardag mest är enligt Karolina Nylander hyra och mat.

–Den största delen av mitt CSN går till hyran för min lägenhet. Förutom hyran är det matpriserna som tar en stor del av månadsbudgeten. Det gäller att tänka till när man handlar, inflationen har en stor påverkan på det jag väljer att köpa i en mataffär och inte, berättar Karolina Nylander.

Höjningen innebär en högre skuld

Ett höjt studiemedel innebär inte bara att studenten kommer få en högre månadsbudget att röra sig med i dagsläget, det betyder också att studenten har en höjd skuld att ta hänsyn till efter avslutade studier. Den Centrala studiestödsnämnden informerar om att höjningen består av både bidrag och lån. Lånet innebär att en summa på 240 kronor extra varje månad räknas in i den skuld som sedan behöver betalas tillbaka efter examen.

–Det är alltid skönt med lite extra pengar på kontot, men det känns inte så positivt att man efter examen behöver betala tillbaka en stor del av höjningen, berättar Karolina Nylander vidare.

Karolina Nylander, 22 år och studerar i Jönköping.
Foto: Privat

Related posts